torsdag 20. juni 2013

"Operasjon Mørkemann" av Jørn Lier Horst

Bok nr. 2 i serien "Detektivbyrå nr. 2"

Tirill og Oliver sykler hjem fra bestefar. Plutselig faller Oliver og sykkelen ned i et stort hull midt på stien. Og når de ser nøyere etter, er det mange hull like i nærheten. I skogkanten står en mann med frakk og stor, svart hatt. Han snur og forsvinner inn i skogen når han ser dem.

Neste dag er det enda flere hull i enga rundt stien på Sletta. Detektivbyrå nr. 2 har en sak. Hvem graver hull om natta - og hvorfor?

Dette er bok nr. 2 om Tirill, Oliver, hunden Åtto og Detektivbyrå nr. 2 i Elvestad. Den første heter "Operasjon Tordensky", og der må detektivene finne ut av masse merkelige tyverier.

Hvis du vil låne noen av bøkene i serien "Detektivbyrå nr. 2" trykk her

Torunn

onsdag 19. juni 2013

"Salamandergåten" av Jørn Lier Horst

Første bok i serien "Clue".


Ny krimserie for barn! Serien "Clue" er skrevet av Jørn Lier Horst som har skrevet flere krimbøker for voksne, og han er selv politimann.

Boken handler om barna Cecilia, Leo, Une og hunden til Une som heter Egon, og her kommer også Clue-navnet fra, nemlig forbokstaven til alle de fire hovedpersonene.

Barna befinner seg på eller ved pensjonatet Perlen, på et idyllisk ferie - og badested i Norge. Det er sommerferie og mange gjester på pensjonatet.
Boken starter med at Cecilia finner en død mann på stranden! Han er skyldt i land i løpet av natten og ingen vet hvem han er eller hvor han kommer fra. Cecilia og hennes nye lekekamerat, Leo, rekker å undersøke åstedet og ta bilder av den døde mannen før politiet kommer, og de oppdager et par mystiske ting: den spesielle tatoveringen av en salamander på mannens arm og ferske fotspor i sanden rundt liket. De bestemmer seg for å finne ut mer, for dette klarer de bare ikke å holde seg unna. Det skal bli mere spennende enn de kanskje hadde ønsket, og de oppdager fort at det kan være farlig å leke detektiv.

Pensjonatet viser seg å være bebodd av mer enn en mystisk type, barna tar store sjanser da de starter med både spaning om natten og innbrudd på andres hotellrom. Men...det viser seg til slutt at de hadde rett, det foregår noe ulovlig midt blant hotellgjestene, og politiet har ikke funnet ut av alt enda.

Dette er ikke den første barneboken hvor nysgjerrige barn ikler seg rollen som detektiver og løser mysterier på stedet der de bor, før politiet har funnet fram til løsningen, men den er utrolig spennende! Den er også lett å lese og med omgivelser og et plott som alle kan kjenne seg igjen i. Passer bra for barn rundt 10 - 12 år.

Andre bok i denne serien heter "Maltesergåten" og tredje bok heter "Undervannsgåten", og de er begge til utlån.

Hvis du vil låne bøkene i "Clue"-serien trykk her

Kristin

"Den nye læreren" av Bjørn Ingvaldsen

Første bok i serien "Sønnen til læreren".


Ny morsom bok av Bjørn Ingvaldsen, og første bok i en ny serie. Denne serien handler om Viktor og pappaen hans, og Viktors pappa er ikke som andre pappaer.

Boken begynner med at Viktor og pappa for n'te gang stikker av fra en sint huseier, fordi pappa ikke har betalt husleien. Denne gangen gjør de det midt på natten, med huseierens hestehenger på slep, og huseieren blir ikke veldig fornøyd. Tvert imot, han blir lynende sint, og Viktor og pappa må kjøre langt og gjøre noen triks underveis for å gjemme seg, så huseieren ikke skal finne dem og slå til pappa.

Pappaen til Viktor har ingen jobb, han spiller poker og taper alltid penger, og derfor har han aldri penger til å betale for seg. Det har gjort at pappaen til Viktor har blitt ganske flink til å lyve, lure og stjele. Han har til og med sittet i fengsel. Nå er Viktor lei av å flytte hele tiden fordi pappaen må gjemme seg, nå vil han ha en pappa med med en ordentlig jobb, et hus å bo i, og vanlig skole og venner.

Alt ser ut til å ordne seg når pappa en dag kommer tilbake med en plan, en super plan (mener han).

Men...selvfølgelig blir det trøbbel. Pappaen til Viktor kan bare ikke være ærlig. Når han nå gir seg ut for å være tvillingbroren sin, Roy, og får seg jobb som lærer på en øy ute i havgapet, er det duket for problemer, masse problemer, og det er Viktor som må hjelpe pappa.

Med en sånn pappa blir det vanvittig mange morsomme scener for oss som leser boka. Stakkars Viktor. Pappaen har en helt utrolig evne til å lande på beina, og det gjør han også i denne første boken som lærer på øya Hogna, selv om han ender opp med et helt fotballag fra Egypt som skal ut for å lære hav-fiske fra fiskebåten til ordføreren.

Boken er ganske kort og veldig grei å lese. Mange morsomme scener, og den forteller veldig ærlig om hvordan det er å ha en forelder som ikke passer helt inn, og som ikke har helt samme oppfatning av hva som er rett og galt som de fleste andre. Passer nok best for de rundt 8 - 10 år.

Hvis du vil låne denne boken trykk her

Kristin

To nye lettleste spennings-serier

Thomas Halling: "Uhyggelig utflukt" (serie: "Trio i trøbbel")

Svenske Thomas Halling har skrevet flere bøker for barn, og denne boken er fra en ny spenningsserie som heter "Trio i trøbbel". Serien handler om søsknene Linus, Maja og Oskar, og de er åtte, ti og tolv år gamle. Bøkene er ganske tynne, med stor skrift, mange tegninger og ganske lette å lese. Dette er spenningsbøker med ganske "uskyldig" spenning, og de passer nok bedre for de på åtte år enn de på tolv år.

Bøkene handler om alle søsknene og at de roter seg opp i litt skumle situasjoner. I denne boken har de fått dra på strandtur uten foreldrene, på en betingelse, nemlig at de ikke nærmer seg det gamle slottet!

Men hva tror dere...for at dette skal bli spennende klarer selvfølgelig ikke ungene å motstå fristelsen til en liten tur bortom slottet. Og når døra i tillegg er åpen så må de bare...
Her blir både barn og voksne virkelig overrasket!
Foreløpig er det kommet to bøker i denne serien på norsk, og den andre heter "Farlig ferie".

Hvis du vil låne disse bøkene trykk her



Arne Svingen: "Den onde læreren" (serie: "Svingens mørke verden")

Her har Arne Svingen lagd en spennings-serie som passer for de som kanskje er litt for unge for "Marg & bein"-serien. "Svingens mørke verden" består av bøker som er ganske tynne, lettleste, med stor skrift og mange tegninger. Ganske spennende og skummelt, og de passer godt for de rundt 8 - 9 år.

I denne boken møter vi Balder, som ikke akkurat er den tøffeste på skolen. Når han skjønner at vikar-læreren ikke er den han utgir seg for, og planlegger kidnapping av alle barna når de sitter i bussen på vei til det de tror er Teknisk museum, da må Balder være tøffere enn han noen gang hadde drømt om. Det nytter nemlig ikke for en gutt som ham å anklage en lærer for å lyve, for det er det ingen som kommer til å tro på! Det blir litt av en busstur for barna i Balders klasse!

Hittil har det kommet syv bøker i denne serien, og hvis du vil låne noen av dem trykk her


Kristin

"Purriot og den usynlige mannen" av Bjørn F. Rørvik

Første bok i ny detektivserie for barn skrevet av "pappaen" til Reven & Grisungen, Bjørn Rørvik. Som de fleste voksne vil skjønne, spiller Rørvik her på den kjente detektiven til Agatha Christie, men hans detektiv er...en purre! Han har imidlertid riktig mustasje, påkledning og etterforskningsmetoder til at tankene går til Hercule Poirot.

Purriot bor sammen med kona si Paprika, og han kjeder seg og venter på en ny sak å løse. Når den kommer, viser det seg å være en vanskelig sak med to mystiske overfall i Hurlumheia. Inspektøren på stedet, Herr Gurk (en agurk) er ikke av de smarteste politimenn, og har ikke tid til "snikksnakk".
Purriot reiser til stedet, intervjuer de som ble overfalt, sjekker åstedene, bruker sine små grå (eller hva det nå er en purre tenker med?), og finner selvfølgelig løsningen. Da samler han alle i stuen for en gjennomgang i god, gammel Poirot stil.

Alle som er med i boken er grønnsaker eller dyr, og alle har navn som forteller noe om hvem de er. Tegningene i boken er helt herlige, og de får fram de spesielle trekkene hos hver enkel grønnsak + noen litt Poirot typiske detaljer.

Boken passer kanskje best for de litt yngre detektiv-fansene, fra 5-6 år. Den er ikke veldig skummel, det går ganske rolig for seg i Hurlumheia, og løsningen på mysteriet skulle heller ikke ødelegge nattesøvnen til de yngste.

Boken er ganske kort og kan fint leses sammenhengende, og den har utseendet til en billedbok. Selv om den ikke er så lang og med store bokstaver er det ikke en lettlest bok, for språket er ikke tilpasset en fersk "selv-leser". Artig bok med et annerledes utgangspunkt og flotte tegninger.

Bok nr. 2 i serien er flunkende ny, og den heter "Purriot og den forsvunne bronsehesten".

Hvis du vil låne bøkene om Purriot, trykk her

Kristin

"Regnbueøya" av Daisy Meadows

Det er 14 bøker i serien "Regnbueøya", og den første boken i serien heter "Den røde alven Rubina".
Denne serien er nok en serie som passer best for jenter, med søte alver, pene kjoler, stjerner i håret, konge med gullkappe, dronning med diamanttiara, og to venninner som skal løse et mysterium.

Utgangspunktet for serien er de to jentene Rakel og Kirsten, som møtes og blir bestevenninner da de reiser til Regnbueøya på ferie, hvor de skal være en uke. Under utforskning av øya bestemmer de seg for å finne slutten på regnbuen, og der finner de akkurat det man egentlig skal finne...en sort gryte!
Oppi gryta viser det seg at det er en alv fra Alvelandet som sitter innesperret, og hun er den røde alven Rubina. Hun og alle søstrene hennes er de som skaffer farger til Alvelandet. De er nå forhekset og forsvunnet, og jentene lover å bruke de seks gjenværende dagene av ferien til å finne alvene og å redde Alvelandet fra forbannelsen.

Seks alver igjen, alle med forskjellig farge og navn som passer til fargene, og når jentene har funnet og samlet alle alvene, får Alvelandet tilbake fargene sine.

Boken har litt fantasy-preg, spenning, magi, profetier og barn som må bryte forbannelsen. Bøkene i serien er små, med god skrift og med flere tegninger, så det er forholdsvis lette bøker å lese. Utenpå er bøkene veldig fristende for små "prinsesser" - fulle av farger, blinkende stjerner og søte alver. Passer bra for unge jenter som leser selv, men også for høytlesning for 5-6 åringer.

Hvis du vil reservere noen av bøkene i serien "Regnbueøya" trykk her

Kristin

"Den siste magiker II: Belz og Ebub" av Sigbjørn Mostue

Bok nr. 2 i "Den siste magiker" - triologien

Bok nr. 2 begynner der bok nr. 1 slutter. Simen våkner opp i senga si og føler seg helt forferdelig. Gregers er død, Gnosis-hulen er stengt for alltid, han har slått ned Margrete (som han er forelsket i) og de to snåle typene Belz og Ebub sier at heretter skal de lære ham magi.

Hva skal han gjøre? Late som om han ikke er den siste magiker? Glemme at Gregers sa at han skulle jobbe for menneskehetens beste? Nei, han kan jo ikke det.

Belz og Ebub viser seg ikke bare å være snåle, de er mektige også, og veldig gale. De begynner med Simens klasse og tar siden for seg hele Kløftas befolkning. De får alle til å mistro alle, de lurer dem med kameraer som overvåker og filmer alt folk driver med og til slutt holder hele Kløfta på å forsvinne i et stort jordras.

Klarer Simen og Benedicte, som også har vært magikerlærling, å forhindre at stedet de bor på blir helt ødelagt? Klarer de å slå ut Belz og Ebub?

Dette er skikkelig spennende, det er masse magi og det er ganske vilt.

Bok nr. 1 i serien heter "Den siste magiker" og bok nr. 3 heter "Nimrod".

Hvis du vil låne noen av bøkene i serien "Den siste magiker" trykk her

Torunn